Flesvoeding

Als je gekozen hebt om je baby flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) te geven, kun je het best beginnen met de gewone flesvoeding voor de leeftijd van je kind. Deze is zo goed mogelijk aangepast aan de behoeften van de baby.

Hoeveel flesvoeding geef je?

Hoeveel voeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Volg de behoefte van je baby net als bij borstvoeding. Groeit hij goed? Plast hij goed? Is hij levendig? Dan krijgt je baby genoeg melk.

Hoe vaak geef je de fles?

Pasgeboren baby's vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van je verloskundige of kraamverzorgende krijg je een richtlijn hoe vaak je je kind de fles moet geven. Meestal kom je uit op ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby's willen vooral 's avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is gezellig. Geef dan op die momenten per keer wat minder in de fles zodat je je kind niet teveel geeft.

Hoe lang geef je flesvoeding?

In de eerste zes maanden levert flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.

Extra vitamines

Als je kind minimaal 500 ml flesvoeding op een dag krijgt, heeft het geen extra vitamine K nodig. Geef je kind elke dag 10 microgram vitamine D extra, ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de flesvoeding.

Speciale flesvoeding

Gaat het geven van flesvoeding niet goed, gebruik dan niet zomaar andere voeding. Praat er eerst over met het consultatiebureau. Er is speciale kunstvoeding voor baby's die veel honger hebben of veel spugen. Er is voeding die gemaakt is van soja, of die weinig lactose bevat.

Geen koemelk

Geef je baby geen koemelk. Koemelk is geen alternatief voor kunstvoeding. Totdat kinderen een jaar zijn, hebben ze namelijk meer ijzer en goede vetten nodig dan gewone koemelk kan leveren.

Als je toch een alternatief wilt gebruiken, overleg dat dan eerst met het consultatiebureau of een diëtist. Zij kunnen je adviseren hoe je dat het best kunt doen.

Flesvoeding bewaren

Maak maximaal een of twee flessen van tevoren klaar. Zet de flessen dan meteen in de koelkast. Let op dat de temperatuur in de koelkast lager is dan 4 graden Celsius. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan acht uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Bewaar schone flessen, spenen, en alles wat je verder nodig hebt voor het klaarmaken van de fles op een aparte plek. Dek alles zo nodig af, bijvoorbeeld met een hydrofiel luier. Dat is zeker handig als je huisdieren hebt.

Flesvoeding meenemen

  • Neem het poeder en het water apart mee en maak de voeding pas klaar als je je kind wilt voeden.
  • Neem geen klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op kamertemperatuur.
  • Je kunt ook kant en klare pakjes flesvoeding kopen. Deze zijn duurder, maar soms handig als je de deur uit gaat.

Handige apps

  • GroeiGids app Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien In deze app van het Voedingscentrum vind je onder meer informatie over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

 

Heb je een vraag?

Blog

Ervaring van... Suzanne

Hij, ik en zij werden: WIJ! Al in de kraamtijd kwamen de eerste kaartjes met ‘Familie …’  op de envelop. Familie! Dat vond ik best grappig. Maar echt begrijpen dat ik nu mama, hij papa en zij ons dochtertje is, heeft wel even tijd nodig gehad. En...

Lees verder